WERKEN VOOR SINT-TRUIDEN
Op 13 oktober stel ik me kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van Sint-Truiden, met een duidelijke visie en concrete plannen voor onze stad. Ik geloof dat we samen een verschil kunnen maken door te investeren in wat écht belangrijk is: gezinsvriendelijke voorzieningen, een sterk verenigingsleven, een veilige en leefbare omgeving, ruimte voor ondernemerschap en zorg voor mens en dier.
Hieronder vind je mijn 7 speerpunten, waarin ik graag mijn ideeën en ambities voor een beter Sint-Truiden met je deel.
Enkel samen kunnen we bouwen aan een stad waar iedereen zich thuis voelt!
1. Veilig Sint-Truiden
Veiligheid is een fundamenteel aspect van ons dagelijks leven, en het is van cruciaal belang dat we onze buurt, inclusief de stationsbuurt, veiliger maken voor iedereen die er werkt, woont of gewoon passeert. Hoewel er al vooruitgang is geboekt, geloof ik dat we meer kunnen doen om onze buurt nog veiliger en leefbaarder te maken. Een belangrijke stap is het vergroten van de aanwezigheid van politie en andere handhavingsinstanties in onze straten. Door meer 'blauw op straat' te hebben dat zich richt op veiligheid in plaats van alleen verkeer, kunnen we een veiliger gevoel creëren en criminaliteit ontmoedigen. Maar veiligheid gaat verder dan alleen handhaving. Het gaat ook om de sociale cohesie en het gevoel van gemeenschap in onze buurt. Daarom roep ik op tot meer buurtinitiatieven die mensen samenbrengen en hen aanmoedigen om elkaar te leren kennen en elkaar te helpen. Dit kan variëren van buurtbarbecues tot opruimacties, waarbij we gezamenlijk werken aan het verbeteren van onze leefomgeving. Het is belangrijk dat onze buurt een veilige en gastvrije omgeving is voor kinderen om op straat te spelen en voor bewoners om te genieten van hun omgeving. Kleine dingen zoals zwerfvuil, verwaarloosde plantsoenen en slecht wegdek hebben een negatieve invloed op de buurt en moeten worden aangepakt.
2. Gezinsvriendelijk Sint-Truiden
Gezinsvriendelijke voorzieningen spelen een cruciale rol in het versterken van de levenskwaliteit van gezinnen in een gemeenschap. Het gaat hierbij om infrastructuur, diensten en initiatieven die de behoeften van gezinnen ondersteunen, van jong tot oud. Dit zorgt ervoor dat gezinnen zich welkom voelen, hier graag blijven wonen, en actief deelnemen aan het lokale gemeenschapsleven. Denk hierbij aan kinderopvangfaciliteiten, speelplekken, maar ook aan infrastructuur die aangepast is aan de noden van oudere bewoners en mensen met een beperking. Dit maakt het makkelijker voor gezinnen om in de buurt te blijven wonen naarmate hun behoeften veranderen. Door te investeren in goed onderhouden en toegankelijke speelplekken, verkeersveilige straten en sportfaciliteiten, creëren we plekken waar kinderen zorgeloos kunnen spelen en leren. Dit draagt bij aan hun fysieke en mentale ontwikkeling en bevordert een actieve levensstijl vanaf jonge leeftijd. Door kinderen en jongeren te betrekken bij het onderhoud en de inrichting van hun leefomgeving, leren ze al op jonge leeftijd het belang van actieve deelname en verantwoordelijkheid nemen. Dit kan door middel van schoolprojecten of buurtinitiatieven waarbij jongeren bijvoorbeeld helpen bij het ontwerpen van een speelplein of het organiseren van buurtactiviteiten.
3. Verenigd Sint-Truiden
Het is tijd om ons lokale feestleven nieuw leven in te blazen, te heroverwegen en te verbeteren en ervoor te zorgen dat onze gemeenschap toegang heeft tot moderne en geschikte feestinfrastructuur. zodat deze beter aansluit bij de behoeften en wensen van onze bloeiende gemeenschap. Hoewel de feestzaal GAZO een belangrijke plek zou kúnnen zijn in ons sociale leven, kunnen we niet ontkennen dat de huidige situatie tekortschiet. Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de grootte en toegankelijkheid van GAZO niet voldoende zijn om aan onze moderne behoeften te voldoen. De zaal is te klein en biedt niet genoeg ruimte voor grotere bijeenkomsten en evenementen. Bovendien is het zorgwekkend dat zelfs de feestzalen die momenteel onder het beheer van de parochie vallen, niet beschikbaar zijn voor feesten en fuiven. Dit belemmert niet alleen het sociale leven en de culturele uitwisseling binnen onze gemeenschap, maar beperkt ook de mogelijkheden voor lokale verenigingen om evenementen te organiseren en fondsen te werven voor hun activiteiten.
4. NIEUW Nieuw Sint-Truiden
Nieuw Sint-Truiden moet symbolisch het statuut van deelgemeente krijgen. Nieuw Sint-Truiden wordt al te vaak vergeten in het beleid in vergelijking met bijvoorbeeld Zepperen, Brustem of Velm. Extra inspanningen moeten gedaan worden om de sociale cohesie te bevorderen. Denk dan aan de organisatie van een heus buurtfeest, kermis, … De stad moet hierin een ondersteunende rol spelen.
5. Alaaf, Sintruin!
Op dit moment hebben de Sint-Truidense carnavalsverenigingen toegang tot een gratis loods op het oude militaire domein van Brustem, maar helaas voldoet deze loods niet aan hun behoeften. Het is verontrustend om te horen over de problemen waarmee onze carnavalsverenigingen worden geconfronteerd in deze loods. Inbraken en vandalisme zijn niet alleen maandelijkse ergernissen, maar ook nefast voor de werking en materialen van de verenigingen. Bovendien is het gebrek aan basisvoorzieningen zoals stromend water, sanitair en elektriciteit onaanvaardbaar en belemmert het de mogelijkheden van de verenigingen om effectief te opereren. Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om deze situatie te verbeteren. De verenigingen verdienen een veilige, functionele en ondersteunende omgeving waarin ze kunnen gedijen en hun belangrijke werk kunnen voortzetten. Daarom roep ik op tot concrete maatregelen om de loods op het militaire domein van Brustem te renoveren en te voorzien van alle nodige faciliteiten, inclusief beveiliging, stromend water, sanitair en elektriciteit.
6. Diervriendelijk Sint-Truiden
Diervriendelijke wijken bevorderen de interactie en verbondenheid onder buurtbewoners. Gezamenlijke ontmoetingsplekken zoals hondenuitlaatgebieden en diervriendelijke parken brengen mensen samen, wat leidt tot nieuwe vriendschappen en een sterker gemeenschapsgevoel. Buurtbewoners die elkaar regelmatig tegenkomen tijdens het uitlaten van hun huisdieren leren elkaar beter kennen en staan eerder klaar om elkaar te helpen. Door bewoners te informeren over hoe ze dierenmishandeling en -verwaarlozing kunnen herkennen en waar ze dit kunnen melden, verhogen we de meldingsbereidheid en kan sneller worden ingegrepen. Dit zorgt ervoor dat dieren sneller hulp krijgen en dat mishandeling minder onopgemerkt blijft.
7. Ondernemend Sint-Truiden
Het stimuleren van ondernemerschap in onze stad is cruciaal voor de lokale economische groei, werkgelegenheid en het versterken van de gemeenschap. Lokale ondernemers vormen de ruggengraat van de economie en brengen dynamiek, innovatie en levendigheid naar Sint-Truiden. Een stad die ondernemerschap ondersteunt, investeert in haar eigen toekomst en schept kansen voor zowel gevestigde bedrijven als startende ondernemers. Ondernemers lopen vaak tegen complexe regelgeving en bureaucratie aan. Door duidelijke en toegankelijke informatie te verstrekken over lokale wetgeving, vergunningen en beschikbare subsidies, kan de gemeente ondernemers helpen om sneller en efficiënter hun weg te vinden. Dit bevordert een positieve ondernemerservaring en vermindert de administratieve lasten. Door lokale ondernemers en hun succesverhalen in de schijnwerpers te zetten, kan de gemeente het belang van ondernemerschap onder de aandacht brengen. Dit kan via gemeentelijke communicatiekanalen zoals sociale media, nieuwsbrieven of speciale evenementen zoals ondernemersprijzen. Het delen van inspirerende verhalen motiveert anderen om ook de stap naar ondernemerschap te zetten.